Kako je Moodiy nastal in kako sedaj živi na 404 in med ljudmi?

Mavrično svetilo, Mavrična buča, Mavrica v kozarcu, Barve v svetlobi, Lučka … Ta slikovita imena so nosile številne aktivnosti na 404, ko smo skupaj z otroci, mladimi in odraslimi ustvarjali Moodiy. Ta majhna prisrčna naprava v sebi skriva mnoge poti učenja elektronike, programiranja, oblikovanja in raziskovanja svetlobe. Moodiy lahko spoznamo samo bežno, ga sestavimo in uživamo v njegovih barvah. Lahko se poglobimo v njegove komponente, se jih naučimo povezovati med sabo, se spoznamo s spajkanjem, morda ustvarimo nadgradnjo njegove elektronike. Na čip, kjer se že nahaja koda za spreminjanje barv, lahko naložimo nekaj povsem drugačnega, lahko izberemo svoje barve, lahko programiramo, da bliskajo ali pa nežno utripajo. Celo vesolje z mnogimi svetovi pa srečamo, ko Moodiy-ju oblikujemo ohišje. Ogledalca, papir, nenavadne oblike, naše osebne silhuete, naš jezik in izraz vnesemo, ko izdelamo povsem svojo barvito majceno lučko.

Izdelava Moodiy ali takrat poimenovan “Mood jar” je bila vsebina naše prve delavnice za družine na Zavodu 404. Ker Moodiy omogoča toliko pristopov in, ker je vsakemu všeč ta drobcena luč, se je delavnica pričela oblikovati v najrazličnejše formate. Moodiy-ja smo pričeli vstavljati v buče za noč čarovnic, v božične bunkice in v povsem po-svoje oblikovane nočne lučke, predvsem pa smo ga uporabili za učenje tehnologij.

Na šolah smo preko izdelovanja Moodiy učence vodili po posameznih STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) področjih. Raziskovali smo svetlobo, elektromagnetno valovanje, spekter, ki ga naše oči in možgani vidijo. Učili smo se o elektroniki, kako jo načrtovati, kako prototipirati elektronska vezja in kako jih izdelati. Programirali smo, se poglabljali v kombinacije 256 vrednosti posamezne barve, pisali zanke za neskončno ponavljanje barvnega vzorca, takšnega kot je nam najbolj všeč. Kako oblikovati svetila, modelirati in tiskati 3D prototipe in raziskovati prosojne, prozorne, odbojne materiale so bili naši izzivi, ko smo izdelano vezje vstavljali v svoje zamisli za Moodiy-jevo ohišje.Na šolah smo preko izdelovanja Moodiy učence vodili po posameznih STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) področjih. Raziskovali smo svetlobo, elektromagnetno valovanje, spekter, ki ga naše oči in možgani vidijo. Učili smo se o elektroniki, kako jo načrtovati, kako prototipirati elektronska vezja in kako jih izdelati. Programirali smo, se poglabljali v kombinacije 256 vrednosti posamezne barve, pisali zanke za neskončno ponavljanje barvnega vzorca, takšnega kot je nam najbolj všeč. Kako oblikovati svetila, modelirati in tiskati 3D prototipe in raziskovati prosojne, prozorne, odbojne materiale so bili naši izzivi, ko smo izdelano vezje vstavljali v svoje zamisli za Moodiy-jevo ohišje.

Moodiy je ravno prav široka, ravno prav zahtevna in ravno prav prisrčna uvodna naloga za naše srednješolce, ki se podajajo v inženirske projekte. Tako kot mlajši učenci, so se tudi srednješolci dotaknili prav vseh STEAM področij in skozi ustvarjanje svojega Moodiy-ja spoznali, katero od njih je tisto v katerem resnično uživajo.Moodiy je ravno prav široka, ravno prav zahtevna in ravno prav prisrčna uvodna naloga za naše srednješolce, ki se podajajo v inženirske projekte. Tako kot mlajši učenci, so se tudi srednješolci dotaknili prav vseh STEAM področij in skozi ustvarjanje svojega Moodiy-ja spoznali, katero od njih je tisto v katerem resnično uživajo.

Prav isti izziv prejmejo vsako leto naši mladi mentorji, ki skozi celotno šolsko leto pomagajo mlajšim, da uresničijo svoje projekte, da pridobijo tehnične veščine, da razvijajo ključne kompetence za svoje vseživljenjsko raziskovanje. Vsaka mentorica in vsak mentor ima nekje doma pisano lučko – Moodiy-ja. Za okras, a pomembneje, za simbol svojega truda, ki ga začutijo, ko se “njihovi” otroci vrnejo in rečejo hvala!

Pa Moodiy-ja so izdelali še učitelji, kemičarka, vzgojitelj športne, tehniki so pa itak razturili. Izdelali so ga starši s svojimi mlajšimi otroci, izdelale so ga kmečke žene in ustvarile skupinsko Moodiy izložbo za svoje potice. Ustvarjali so zaposleni v podjetjih, ko ves čas tipkajo in brainstormajo, po dolgem času pa jim je pasalo nekaj prijeti in ročno izdelati.

 

Vsaka Moodiy lučka je dosedaj imela ponosnega stvaritelja. Vsi smo morali vsako pogledati in vsaka je bila posebna, drugačna, svojstvena, zato jih radi gledamo. Na 404 čutimo posebno bližino do teh lučk. One so vsaka zgodba zase, a v vsaki je kanček tega skupnega,  ustvarjalnega, radovednega in igrivega. To je naša vizija, to je tisto kar želimo, da obstaja!

Vizija 404 in “makerstvo”

V srcu vsake inovacije se skriva trud ljudi, ki so svoje ideje uspešno prenesli v svet. Kljub temu, da je tehnologija vse bolj vpeta v naše življenje, je njeno razumevanje omejeno na ozko vsakdanjo uporabnost in v šolah na suhoparne teoretične konstrukte, brez pravega občutka za njeno materialnost in ustvarjalni potencial.

Zavod 404 je slovenski tehnološko-raziskovalni center, ustanovljen z namenom, da mladim posreduje tehnične veščine ter jih navduši za raziskovanje, znanost in podjetništvo. Gradimo skupnost, ki mladim po vsem svetu omogoča, da tehnologijo okoli sebe razumejo, spreminjajo, nadgrajujejo, razvijajo in z njo ustvarjajo. 

Vsak entuziastičen, kreativni posameznik ali skupina, ki razvija, raziskuje in preizkuša nove rešitve, izdeluje edinstvene produkte, razvija družbene modele in predaja svoje znanje; soustvarja boljši danes in jutri. 

To verjamemo na Zavodu 404. Iz skupine dijakov in profesorja fizike, ki so v šolski delavnici sanjali sanje o vesolju in globinah morja, je zrasla organizacija, ki letno izobražuje že preko 3000 otrok in mladih. To so mladi makerji v nastajanju, po duši ustvarjalci, ki jim ni težko prijete stvari v svoje roke ter ustvariti nekaj novega, izumiti, popraviti in deliti. Maker kultura je kultura, ki se nam jo zdi vredno razvijati, spodbujati in gojiti. Njene jedrne vrednote so ustvarjalnost, radovednost in sodelovanje. Je naša sedanjost in verjamemo tudi, da naša prihodnost.

Želite izvedeti več o 404?

Spremljajte nas na družbenih omrežjih